wtorek, 5 czerwca 2012

Proste ciasto marchewkowe

Prosty przepis na ciasto marchewkowe :)







Składniki


Ciasto:
225g masła
4 jajka
400g cukru
320g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
600g drobno startej marchwi

Polewa:
125g twarożku
50g masła
250g cukru pudru
odrobina startej skórki z cytryny






Przygotowanie


1. Podgrzej piekarnik do temperatury 180C. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.

2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, po czym dodaj do niej mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i cukru waniliowego.


3. Wmieszaj do masy rozpuszczony tłuszcz oraz startą marchew. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (można także standardowo natłuścić formę i wysypać ją bułką tartą).




4. Piecz ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez ok. 30 minut.

5. Utrzyj twarożek z masłem oraz cukrem pudrem na gładką masę i rozprowadź polewę na cieście. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce i posyp nią ciasto.






6. Odstaw deser w chłodne miejsce na minimum dwie godziny.
Smacznego!


PS: Najlepiej smakuje z ulubionym serialem ;-)



1 komentarz: